Møt Jenny: Kokkeelev med smak for studiespesialisering

Jenny går restaurant- og matfag, yrkes og studiekompetanse, ved Vestby VGS. Det byr på på en skolehverdag utenom det vanlige, samt både fagbrev og studiekompetanse etter læretiden.

Portrettbilde av Jenny, elev ved Vestby VGS

Jenny Vaa Jahren er fra Ski og fyller straks 18 år. Jenny går restaurant- og matfag, yrkes- og studiekompetanse ved Vestby videregående skole.

Fagbrev og studiekompetanse samtidig

YSK er en fireårig utdanning som gir både fagbrev og generell studiekompetanse. Mat- og restaurantfag byr på en skolehverdag utenom det vanlige.

Du lærer å samarbeide på tvers av roller, og å holde fokus i høyt tempo. Det er konkret og du ser umiddelbare resultater av det du gjør, samtidig som du krever at du er kreativ og løser problemer fortløpende. Lærerne og veilederne du møter har høy kompetanse i faget og praktisk erfaring fra bransjen.

Jenny er i dag kokkelærling hos restaurant Happolati i Oslo, og har vært utplassert der siden sommeren 2019. I desember går hun over på lærlingkontrakt på samme sted. Jenny trives godt og syns det både er lærerikt og gøy å være lærling hos Happolati.

Kreativitet og presisjon

Jenny Vaa Jahren 

Alder: 17

Skole/jobb: Restaurant og matfag, yrkes- og studiekompetanse (YSK), Vestby videregående skole. Kokkelærling hos Happolati.

Fritid: Jenny elsker å lage mat og bake kaker på fritiden. Hun tilbringer mye tid sammen med både venner og familie, i tillegg spiller hun ukulele. Favorittsjokolade er romtemperert Freia melkesjokolade.

Instagram: jenny.vaa

Jenny mener at Smak deg frem-prosjektet er en kul og morsom måte og vise frem alle sidene med restaurant- og matfagene. Ikke bare hva du kan bli, men også alt du får ut av å gå linjen. Det handler ikke bare om hva du blir, men også hva du lærer. 

En utdannelse innen restaurant- og matfag strekker seg lengre enn bare matlaging og god service. Du lærer om ledelse, samarbeid og praktisk problemløsning, og får testet både kreativitet og presisjon. Ikke bare er det mange muligheter i bransjen i seg selv.

Og som Jenny sier, faget er også et perfekt sted å starte om du velger en annen vei etter hvert.

Mulig med påbygg for generell studiekompetanse 

Ikke alle skoler tilbyr YSK-løpet som Jenny går på, men du kan også få generell studiekompetanse ved å ta et års påbygg etter bestått fagprøve. Dete gir deg mulighet til å gå videre på universitet eller høyskole.

Les mer om påbygg for studiekompetanse her  og/eller ta en prat med rådgiver på din skole for mer info. 

 

Se også