Møt Magnus: Kokk med smak for kulinarisk frihet

For Magnus Svendsbø (20) var skole litt kjedelig, men da han kom inn på Restaurant- og matfaglinjen på videregående skole, fikk han plutselig smaken på mer kunnskap og læring. – Jeg fant noe jeg brant for, sier han.

– Det å kunne lage mat gjør at du kan dra jenter. 

Magnus Svendsbø (20) fra Sandnes drar en vits og ler godhjertet av den selv. Øynene fyller seg med et karismatisk glimt.  

Men fra fleip til seriøsitet:  

– Uansett hva du gjør, så liker folk at du disker og lager mat, sier Magnus, med fagbrev som kokk. 

Begynte som 13–åring 

Til tross for ung alder, har karrieren til Magnus allerede vart i mange år. Allerede som 13–åring begynte han på Fisketorget i Stavanger som ferievikar. Jobben som oppvask– og kjøkkenhjelp strakte seg deretter i flere år – og med stor stå–på–vilje og lidenskap, jobbet han hver dag etter skolen, i helger og i ferier.  

Til tross for mange tilbakelagte arbeidstimer, følte han at det var givende. For hver dag som gikk kom Magnus nemlig nærmere drømmen sin: å bli kokk.  

– Jeg hadde flere tilbud når jeg skulle velge læreplass. Valget falt på å fortsette hos Fisketorget. Etter endt læretid har jeg jobbet halvt år som faglært kokk her. Jeg stortrives og føler at jeg aldri blir ferdig utlært, forteller han. 

Magnus Svendsbø 
Alder: 20 

 Skole/jobb: Gikk på Jåttå videregående skole på Restaurant- og matfag, gikk så i lære på Fisketorget i Stavanger etter at han tok fagbrevet i juni 2021. Jobber i dag på samme sted. Om 10 år ser han for seg å bli kjøkkensjef på en restaurant som bruker lokale råvarer og som lager mange av de gamle klassiske rettene med en moderne vri. 

Bragder: Vunnet i flere kokkekonkurranser: Tine Cup 2019 - 3 plass, Rogalands Cup 2019 - 1 plass, Norges Cup 2020 - 1 plass, Rogalands Cup 2020 - 1 plass. 

Fritid:På fritiden liker han å holde på med alt av friluftsliv, jakt, fiske og telttur og liknende. Familie og venner bruker han også mye tid på. 

Instagram: magnus.svendsbo 

Maten gir en ubeskrivelig følelse 

På kjøkkenet føler 20–åringen seg som hånd i hanske. Han sjonglerer mellom potter og panner med lynraske håndbevegelser, mens matrettene synes å ikke ha noen grenser for fargekombinasjoner og kreativitet. På kjøkkenet føler han seg fri.  

– Det er en ubeskrivelig følelse å prøve ut nye ting og kombinasjoner, servere maten til gjestene og høre folk si at de er fornøyde, at det smakte godt. Jeg synes det er kjempekjekt å utforske nye  

oppskrifter for det finnes aldri en fasit innen matlaging – alt er forskjellig. Mat er glede, mat er livet! 

Likevel krever restaurant– og matfag disiplin, presisjon og kunnskap. Det er et håndverk som må læres skikkelig og utøves korrekt. 

– Jeg mener en god kokk må ha pågangsmot, være serviceinnstilt, positiv og løsningsorientert. Kokkefaget er for deg som liker hardt arbeid og høyt tempo i en fantastisk bransje. Kjenner du at dette treffer deg, så søk! Du lærer å lage god og skikkelig mat, det er alltid kjekt.  

Mat- og måltidsbransjen er en næring i vekst 

Mat– og måltidsbransjen er en næring i vekst, men også en næring i endring. Det finnes mange ulike arbeidsplasser, spennende oppstartsbedrifter og tiltak for å sikre at bærekraftighet utvikles i et raskt tempo. Det er viktig og spennende, og det beste av alt er at du får være med på å finne løsningene. 

Smak deg frem–prosjektet er utrolig viktig. Det er viktig å få flere til å prøve det spennende matfaget som holder Norge i gang. Vi trenger flere kokker, servitører, fiskehandlere, kjøttskjærere og slaktere.  

– Og det som gjør mat– og restaurantfaget så kjekt er definitivt alle de fantastiske folkene og opplevelsene – her er vi alle som en stor familie, legger 20–åringen til.

Møt Jenny: Kokkeelev med smak for studiespes

Jenny går restaurant- og matfag, yrkes og studiekompetanse, ved Vestby VGS. Det byr på på en skolehverdag utenom det vanlige, samt både fagbrev og studiekompetanse etter læretiden.