Møt Martin: Lærling med smak for teknologi
Martin Lund er 19 år og lærling i industriell matproduksjon hos Tine Tunga i Trondheim. Teknologi-interessen gjorde det enkelt å velge Restaurant- og matfag på videregående.
Martin Lund er 19 år og lærling i industriell matproduksjon hos Tine Tunga i Trondheim. Teknologi-interessen gjorde det enkelt å velge Restaurant- og matfag på videregående.
– Jeg har alltid vært glad i teknologi. Pappa fant meg i garasjen en gang da jeg var yngre hvor jeg satt og skrudde opp støvsugeren, ler Martin.
Han fikk sansen for Restaurant- og matfag på ungdomskolen.
– Da vi så på de ulike linjene vi kunne velge på videregående så synes jeg det virket interessant med restaurant- og matfag. Jeg var skolelei og visste at jeg ville gå yrkesfag, også synes jeg dette virket veldig spennende, sier Martin.
Det var først og fremst interessen for mat som fenget Martin, men han fant raskt sin nisje.
– Mat har jeg en interesse for og jeg tenkte først på å bli kokk, men så merket jeg fort at jeg hadde mer lyst til å holde på med det tekniske innenfor restaurant og matfag, sier Martin.
Martin Lund
Alder: 19 år
Skole/jobb: Restaurant- og matfag på Strinda videregående skole. Er nå lærling i industriell matproduksjon hos Tine Tunga.
På fritiden: Martin liker å være sammen med venner, spille frispeegolf og game.
Instragram: martiin.lund
Som lærling på Tine har Martin valgt seg ut ett produkt som han fordyper seg i produksjonen til.
– Jeg har valgt Go'Morgen Yoghurt som vi produserer her. Vi kan produsere så mange som én million i uka. Jeg følger prosessen fra A til B og jord til bord, forteller Martin.
På Restaurant- og matfag lærer du om kommunikasjon, innovasjon, ledelse og økonomi, problemløsning, bærekraft, kjemi, biologi, IT og teknologi. Kort sagt er kompetansen man får ved å velge en utdannelse innen industriell matproduksjon under restaurant og matfag veldig variert og mangfoldig.
– Det er en utdanning du kan bruke til veldig mye, sier fagleder for lærlinger ved Tine Tunga.
Som lærling etter to år på skolebenken på videregående får Martin lønn under utdanning.
– Du får jo friheten som voksen litt tidligere enn andre. Og når jeg er ferdig med fagbrevet så kan jeg jo ta påbygg slik at jeg kan studere hvis jeg ønsker det, Det er ikke noe jeg trenger, men det er en mulighet, sier han.
19 år gamle Bryan-Matthew Santos er servitørlærling hos sjarmerende og autentisk-franske Brasserie France i Oslo. Han er andre års lærling og skal ta fagbrev til sommeren.
Hedda Leversen Larsen (20) jobber som sjømathandler på Fisketorget i Stavanger. Det byr på en arbeidshverdag fylt av ulike oppgaver i et sammensveiset team.
Slakteryrket byr på en arbeidshverdag utenom det vanlige. Som slakterlærling i Nortura, må Lava Aarsland (22) jobbe med svært fysiske arbeidsoppgaver. Det liker hun veldig godt.
For Magnus Svendsbø (20) har skole alltid vært litt kjedelig, men da han kom inn på Restaurant- og matfaglinjen på videregående skole, fikk han plutselig smaken på mer kunnskap og læring. – Jeg fant noe jeg brant for, sier han.