Møt Lava: Slakterlærling med smak for variasjon i hverdagen

Hverdagen som slakterlærling byr på en variert hverdag. Se filmen med Lava lenger nede i saken.

Slakteryrket byr på en arbeidshverdag utenom det vanlige. Som slakterlærling i Nortura, må Lava Aarsland (22) jobbe med svært fysiske arbeidsoppgaver. Det liker hun veldig godt.

 Er man sulten på å lære nye ting finnes det utallige muligheter innen matnæringen. Å jobbe som slakter er kanskje ikke det mest tradisjonelle valget – men jeg synes det er kult å gjøre noe litt annerledes. Å få innsikt og forståelse for hvor kjøttet vårt kommer fra, og hvordan det tilberedes, sier Lava Aarsland (22). 

På slakteområdet hos Nortura er det cirka 50 ansatte og fem lærlinger. Lava er en av slakterlærlingene, hvor hun har jobbet i 1,5 år.  

– Jeg tror veldig mange hadde likt å jobbe med det jeg jobber med, sier 22–åringen stolt. 

Tar sitt andre fagbrev 

Da Lava søkte seg inn på videregående skole, visste hun at hun skulle gå restaurant– og matfag. Hun jobbet allerede som servitør på den tiden og syntes det var en spennende karrierevei å gå. 

Allerede da følte hun en interesse for slakteryrket, men valgte likevel å ta et fagbrev som kokk først.  

– Jeg tok fagbrevet som kokk i 2019 og trivdes veldig godt med det. Jeg angrer ikke, men ønsket om å ta et fagbrev som slakter var der fortsatt. Da bestemte jeg meg for å ta begge deler siden det heller ikke var noe ekstra skole. Man får også lønn under utdanningen, forteller Lava.   

God fysisk form 

Med hårlokkene godt innpakket under hårnettet, står Lava blant titalls døde grisekropper, hengende opp-ned. Før oppskjæringen finner sted, må kjøttet forberedes godt. Og det er ikke bare-bare. Den unge jenta arbeider effektivt, hygienisk og med god teknikk i det hun fjerner unødvendige deler av kjøttet. 

Når du skal jobbe som slakter, så må du være i god fysisk form og du må ha litt utholdenhet, sier Lava mens hun jobber seg nedover grisekroppen med ett av utallige slakterverktøy. 

I løpet av én dag jobber hun med store og farlige kniver, forskjellige maskiner og utstyr.  

– Jeg rensker ut fett og gjør forskjellige andre småting. Enkelte deler av grisen skal ikke med videre i kjøttproduksjonen. 

Selv om jobben kan være svært selvstendig, jobber man også mye i team. Det beste med arbeidsdagen, ifølge Lava, er variasjonen i arbeidsoppgavene og kollegaene. Arbeidsmiljøet trives hun svært godt med. 

Lava Aarsland  

Alder: 22 

Skole/jobb: Har et fagbrev som kokk; Gikk linja kokk–servitør i Vg2 på Bryne vidaregåande skule. Gikk så i lære som kokk hos Coor Service Management ved Equinor Forus og jobbet der ett år etter læretiden. Er nå i ferd med å ta et fagbrev som slakter. Har vært slakterlærling hos Nortura i 1,5 år. Ser for seg å jobbe innen matfag om ti år.  

Fritid:På fritida er hun med venner og familie. 

Instagram: lavarsland 

Et fagbrev som åpner mange dører 

Med et fagbrev som slakter vil man oppleve mange muligheter og veier videre innen faget. Man kan for eksempel jobbe innen kjøttskjæring, som klassifisør av slakt og ull, man kan og håndtere ull og skinn. Når du allerede kan bruke kniven er det lettere å komme inn i andre kjøttfag. 

– Det er ikke vanskelig å komme inn på skolen og som regel heller ikke vanskelig å få læreplass. Det som trengs for å ta fagbrev er to år på skole etterfulgt av to år som lærling, der du lærer det du trenger før fagprøven, sier Lava. 

Og det kan være lurt å satse på mat– og måltidsbransjen nå. 

Næringen trenger mange dyktige spesialister i årene som kommer. Mat– og restaurantbransjen er en næring i vekst, men også en næring i endring. Det finnes mange ulike arbeidsplasser, spennende oppstartsbedrifter og tiltak for å sikre at bærekraftighet utvikles i et raskt tempo. Det er viktig og spennende, og det beste av alt er at du får være med på å finne løsningene. 

– Til dere som er usikre på restaurant– og matfag, så vil jeg bare si: kjør på! Det er utrolig mange fag og muligheter innenfor næringen. Unge nye folk med fagbrev er også svært ettertraktet akkurat nå, sier 22–åringen.