Møt Hedda: Sjømathandler med smak for service og teamwork
Hedda Leversen Larsen (20) jobber som sjømathandler på Fisketorget i Stavanger. Det byr på en arbeidshverdag fylt av ulike oppgaver i et sammensveiset team.
Hedda Leversen Larsen (20) jobber som sjømathandler på Fisketorget i Stavanger. Det byr på en arbeidshverdag fylt av ulike oppgaver i et sammensveiset team.
– Mange får nok høre at de har for gode karakterer til å studere matfag. Men det burde jo ikke ha noe å si. Jeg har alltid fått gode karakterer – men jeg ville gjøre noe praktisk. Jeg ville gjøre dette, sier Hedda Leversen Larsen (20), med fagbrev som sjømathandler.
Håret til 20–åringen er satt opp i en perfekt glatt hestehale. Med profesjonelle og raske håndbevegelser skjærer hun opp fisken for dagen og legger den ut i symmetriske porsjoner på de tusen isbitene hun nylig har fordelt ut i disken. Med en nystrøken hvit skjorte og sitt marineblå forkle, er hun klar for en ny og spennende arbeidsdag på Fisketorget i Stavanger.
– Og jeg har ikke angra et sekund på valget mitt, smiler hun.
Da Hedda søkte seg inn på Restaurant–og matfag på Bryne videregående skole, var planen å bli kokk. Men slik ble det ikke.
Da Hedda startet på linjen hadde hun en lærer som brant for faget sitt og dermed utplasserte henne på Fisketorget. Der lærte den unge lærlingen å like faget og har trivdes med det siden.
– Som sjømathandler lager du en del bearbeidet produkter som du selger i disken og på den måter så blir du litt kokk også. Fisketorget er jo tross alt et sjømatutsalg med restaurant og da får du det beste av to verdener. Du får prøve deg som kokk og lærer enormt mye om ulike tekniker for å lykkes på eget kjøkken. Det er denne kunnskapen som er så kjekk å dele til de kundene som kommer for å handle hos oss, utdyper Hedda.
Hedda Leversen Larsen
Alder: 20
Skole/jobb: Søkte seg inn på Restaurant–og matfag på Bryne vidaregåande skule, var så lærling på Fisketorget i Stavanger i to år før hun gikk opp til fagprøven. Den bestod hun meget godt og har nå et fagbrev som sjømathandler. I dag jobber hun som assisterende butikksjef på Fisketorget i Stavanger, hvor hun har jobbet i totalt tre år. Om ti år ser hun for seg å ha kjøpt drømmehuset og jobbe innenfor matfaget.
Fritid: På fritiden finner man Hedda i svømmehallen eller sammen med venner og familie. Favorittretten hennes er lapskaus med rester fra pinnekjøtt.
Instagram: hedda.ll
For å lykkes i faget som sjømathandler, kan det være lurt å inneha flere egenskaper. Ifølge Hedda bør man ha en stå–på–vilje, være selvstendig, omsorgsfull, positiv til nye utfordringer, engasjert og nysgjerrig.
– Selv vil jeg ikke si det var spesielt vanskelig å ta fagbrev som sjømathandler, men det krever en del av deg! Du er nødt til å trekke til deg kunnskapen som blir gitt til deg og du må være litt på og spørre hvis du lurer på noe. Kollegaene dine er din "lærebok", det er de som er kildene dine til din suksess, røper hun.
Matfaget består av mange ulike tips og triks som man ofte får gjennom erfaring. Derfor kan det være lurt å se og lære av de andre ansatte på kjøkkenet. I denne bransjen skal nemlig det meste læres; fra filetering, til laging av farse, sauser og så videre.
– Den mest kravende delen av fagbrevet er kundebehandling, men også den kjekkeste. Her skal du videreformidle kunnskap på en måte som er forståelsesfull og enkel, men du må samtidig være høflig og sette deg inn i deres situasjon får å forstå kunden best mulig. Denne delen sier mye om deg som person, så du er nødt til å være selvsikker og trygg på deg selv for å yte god kundeservice. Det er kjempeviktig for at kundene skal få en god opplevelse og komme tilbake.
For noen kommer dette ganske naturlig, men hos andre må det øves inn.
–Det er viktig å huske på at det du lærer på jobb skal du kunne gjøre selvstendig på selve fagprøven, da blir ikke fagprøve så vanskelig, legger Hedda til som siste tips.
– Hva er det som gjør yrket ditt gøy?
– Det kjekkeste med yrke mitt er matgleden du skaper for deg selv og andre. God mat er noe av det beste som fins, sier Hedda uten å nøle.
Dessuten setter hun pris på det gode arbeidsmiljøet.
– Vi er i lag minst åtte timer om dagen. Vi vet når folk har en dårlig eller en god dag og er der for å dra hverandre opp. Vi gir en klem og har lyst til å støtte hverandre for å sikre at alle får en fin dag.
Hedda synes at det er givende at Smak deg frem–prosjektet fremmer et fag hun elsker så høyt.
– Faget trenger virkelig et løft nå. Det er et fantastisk prosjekt!
En utdannelse innen restaurant–og matfag strekker seg lengre enn bare matlaging og god service. Du lærer om ledelse, samarbeid og praktisk problemløsning, og får testet både kreativitet og presisjon. Det er også mange muligheter i bransjen i seg selv.
Og som Hedda sier, faget er også et perfekt sted å starte om du velger en annen vei å gå etter hvert.
– Du kan alltid lære nye ting av studiet, og videreutdanning kan du alltid ta. Personlig ser jeg for meg at jeg blir selger senere. Jeg har også alltid hatt lyst til å jobbe med oppdrett, så kanskje går jeg den veien i fremtiden.
Jenny går restaurant- og matfag, yrkes og studiekompetanse, ved Vestby VGS. Det byr på på en skolehverdag utenom det vanlige, samt både fagbrev og studiekompetanse etter læretiden.
Slakteryrket byr på en arbeidshverdag utenom det vanlige. Som slakterlærling i Nortura, må Lava Aarsland (22) jobbe med svært fysiske arbeidsoppgaver. Det liker hun veldig godt.
For Magnus Svendsbø (20) har skole alltid vært litt kjedelig, men da han kom inn på Restaurant- og matfaglinjen på videregående skole, fikk han plutselig smaken på mer kunnskap og læring. – Jeg fant noe jeg brant for, sier han.
19 år gamle Bryan-Matthew Santos er servitørlærling hos sjarmerende og autentisk-franske Brasserie France i Oslo. Han er andre års lærling og skal ta fagbrev til sommeren.
Petter Rolund Antonsen var bare 22 år da han ble kjøkkensjef og teamleader for et lag med kokker som var langt mer erfarne enn ham selv.