Få smaken på teknologi

Smak deg frem

Teknologi, roboter og automatisering er en del av hverdagen vår. Det gjør teknologisk kompetanse ettertraktet på arbeidsmarkedet. På Restaurant- og matfag står teknologi i fokus. Det gjør deg klar for fremtiden.

Teknologi er en stor del av hverdagen vår. Stadig flere ting rundt oss blir digitalisert, robotisert og automatisert.  Ny teknologi skaper nye jobber og oppgaver, og gjør at teknologisk kompetanse er ettertraktet, uansett hva fremtiden bringer.

Produksjon av mat blir også stadig mer automatisert. Fordyper du deg i industriell matproduksjon på Restaurant- og matfag står håndtering av roboter og automatiserte maskiner i fokus.

Mer effektiv og bærekraftig prosess fra jord til bord

Å tenke smart og nytt om hvordan vi utvikler en råvare til et produkt blir stadig viktigere.

Hvordan kan vi utnytter verdens matvareressurser på en enda bedre måte, mindre svinn i produksjonsprosessen, utvikle hvordan prosessen fra jord til bord blir mer effektiv og tidsbesparende vil være svært viktig i fremtiden.

Velger du Restaurant- og matfag får du teknologisk kompetanse gjennom å:
  • Klargjøre, drifte, overvåke og omstille maskiner og utstyr, og forklare hvordan dette påvirker effektivitet innen matproduksjon.
  • Bruke verktøy, maskiner og utstyr på en kvalifisert måte
  • Utføre forebyggende daglig vedlikehold og operatørvedlikehold
  • Rapportere feil og gjøre rede for konsekvenser ved avvik
  • Identifisere og rette driftsforstyrrelser
  • Registrere og gjøre rede for bruken av driftsdata
  • Gjennomføre beregninger og enkle kalkulasjoner
  • Montere og rengjøre ulike håndverktøy, maskiner, utstyr og produksjonslokale
  • Forstå hvor viktig teknologi er for trygg matproduskjon
  • Bruke rett verneutstyr i tråd med gjeldende regelverk
  • Bruke digitale verktøy for å merke produkter for salg etter gjeldende regelverk
  • Montere, sette i drift og feilsøke maskiner og utstyr som blir brukt i produksjonsprosessen
  • Bruke og vedlikeholde håndverktøy
  • Håntere og bruke roboter i hverdagen 

Møt Martin: Lærling med smak for teknologi

Martin Lund er 19 år og lærling i industriell matproduksjon hos Tine Tunga i Trondheim. Teknologi-interessen gjorde det enkelt å velge Restaurant- og matfag på videregående.

Få smaken på fagkunnskap

Når du velger Restaurant- og matfag får du fagkunnskap og ekspertise du har nytte av hele livet. Du lærer arbeidsteknikker, om kosthold og ernæring, bærekraft og ressursbruk, og får viktig kunnskap som er ettertraktet - uansett.